Eerste toestellen per OS

Eerste toestellen per OS

Eerste toestellen in Nederland per systeem of OS

De eerste telefoon die niet afhankelijk was van een kabel werd gemaakt in 1938. Deze is niet in productie genomen door de oorlog.
Na de oorlog werd het project “Mobiele telefoon” (OLN) Openbaar Landelijk Net, weer opgepakt. De eerste werd afgeleverd in 1948.
Tot een eindje na 1980 zijn er verschillende fabrikanten die verschillende apparaten hebben gemaakt.
Mijn oudste apparaat is de Van der Heem uit 1952.

 

In 1980 werd het eerste Autotelefoonnet (ATF) operationeel. Van dit type zijn maar twee exemplaren in Nederland verkocht. De Castor en de Pollux.
Deze apparaten leverden een dermate slechte kwaliteit dat, vermoedelijk nadat het tweede autotelefoonnet operationeel werd al deze toestellen snel zijn 
vervangen. Er zijn bij mijn weten alleen bij het “Muscom”. Het Museum voor Communicatie een exemplaar bewaard gebleven.

In 1983 werd het tweede autotelefoonnet (ATF2) operationeel. De Carvox serie werd geïntroduceerd door de PTT. De eerste was de Carvox 2451. Al snel werd het eerste draagbare apparaat op de markt de Carvox 2453 de fabrikant Nokia leverde deze onder de naam Mobira. Ook deze heb ik.

 

 

In 1989 werd het derde autotelefoonnet (ATF3) (ook wel NMT genoemd) operationeel. De hogere frequentie waarop werd gewerkt zorgde voor meer zenders. De maaswijdte is kleiner. Het voordeel was dat de apparaten kleiner konden worden. Het eerste handheld apparaat kwam op de markt. De reclame gaf aan dat dit het eerste apparaat was dat je in je zak kon meenemen. Dat is echter wel een heel optimistische omschrijving.

 

 

In 1993 werd het GSM net operationeel. Het officiele eerste toestel is de Pocketline 8000.

 

 

 

In Amerika kwam in 1992 de eerste Smartphone uit de IBM Simon. Deze is nooit in Nederland verkocht. De eerste Smartphone die in Nederland verkocht is, is de Nokia Communicator 9000 in 1996. Deze werkt met het operation system (OS) Symbian. 

 

De eerste Smartphone die werkte op het OS van Palm was de Handspring Treo.

 

De eerste Smartphone die werkte op het OS Windows Mobile was de Qtek 1010.

 

De eerste Smartphone die werkte op het OS Blackberry was de Blackberry 6220.

 

 

 

De eerste Smarphone die werkte op het OS OS (Apple) was de iPhone. Voor het uitkomen van de eerste iPhone was er een samewerkingsverband tussen Apple en Motorola. 

De Motorola Roker kon met iTunes samenwerken. Al in 1982 had Apple een vaste telefoon ontworpen, deze is echter nooit op de markt gekomen.

 

De eerste Smartphone die werkte op het OS Android was de HTC G1.

 

 

 

Vanaf 2009 tot nu zijn een in vergelijking met voorgaande jaren een groot aantal nieuwe OSen uitgekomen. Voornamelijk gebaseerd op Linux.
Aliyun, Bada, Brew, GridOS, LiMo 4, MeeGo, Nucleus, Tizen, WebOSS en SHR. SHR is nooit met toestel geleverd maar moet zelf worden geflashed. Deze OSen zijn nog zo nieuw dat ik daar geen toestellen van heb. Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen van gebruikers van deze toestellen. Ervaringen kunnen gemaild worden op info@mobieltjes-museum.nl