Tentoonstelling Finderskeepers

Tentoonstelling Finderskeepers

Finders Keepers

The Life of Things

8 september 2017 tot en met 11 februari 2018

MacGuffin magazine bracht voor de tentoonstelling Finders Keepers meer dan 5000 voorwerpen uit meer dan 40 verzamelingen bijeen in een ‘Grande Parade’ van alledaagse gebruiksvoorwerpen: van scheermesjes tot spijkerbroeken, en van touwen tot trappen. Finders Keepers gaat in op de verhalen van verzamelaars en hun verhouding tot een wereld van objecten. Te zien van 8 september 2017 tot en met 11 februari 2018.

https://finderskeepers.hetnieuweinstituut.nl

Tekst bij de tentoonstelling

Wie: Adri Bimmel, technisch medewerker

Wat: mobiele telefoons, circa 600, periode 1980-2010 en klein gedeelte wat later is uitgekomen

Waar: voormalig magazijn van de technische werkplaats Hogeschool Zeeland

Wanneer: sinds 1993

 

‘In 1993 moest ik voor mijn leidinggevende een mobiele telefoon uitzoeken en vond een Ericsson. Toen de directeur dat toestel zag, wilde hij zijn eigen ‘klont’ meteen omruilen voor ook zoiets handzaams. Vanaf toen was ik verantwoordelijk voor de mobiele werktelefoons. Omdat die oude batterijen binnen een dag leeg waren, was ik altijd op zoek naar een zuiniger alternatief. Apparaten weggooien vond ik zonde. Door te bewaren, krijgen en ruilen is deze verzameling ontstaan. De periode 1990-2000 is aardig gecoverd – daarna was het niet meer bij te houden. Van de PPT Pocketline-serie mis ik er 13 van de 100.  En ik zoek nog een Nokia Communicator 9000, de eerste smartphone die in Nederland uitkwam.

Niets is in korte tijd zo veranderd als de mobiele telefoon en die ontwikkeling kan ik met deze verzameling laten zien. Via mijn website, mobieltjes-museum.nl, krijg ik regelmatig uitleenverzoeken voor oude modellen die ze in een tv-serie of reclame willen gebruiken. En ik ben weleens door de Haagse rechtbank gebeld met de vraag of een bepaalde telefoon echt 5,5 kilo woog. Ik hoef niet met mijn collectie op tv, maar geniet wel van aandacht op kleine schaal. Ik denk dat elke verzamelaar graag wil laten zien wat hij heeft. Verzamelen zit in de genen. Dat kun je niet leren. Ik fiets graag en heb inmiddels voor verschillende soort ritten ook verschillende fietsen. En voordat we op vakantie gaan verzamel ik via internet alle mogelijke informatie over de reisbestemming maar ook over de wijde omtrek.’